Affirmaties

De kans is groot dat je al eens van affirmaties of autosuggestie hebt gehoord, maar je er verder nog nooit in verdiept hebt. Tegenwoordig hoor je vanuit zoveel verschillende hoeken weer andere dingen die zogenaamd “geweldig” zijn, dat je niet alles gelooft wat ze zeggen. Toch ben ik nu al ruim een week bezig met het toepassen van affirmaties, omdat het logisch is te beredeneren waarom het werkt.

Maar allereerst de vraag; wat zijn affirmaties nu eigenlijk? In het kort gezegd is dit het beïnvloeden van je eigen gedachten of geest door het herhalen van bepaalde uitspraken, hardop of in gedachten. Door dit dagelijks meerdere malen te doen herprogrammeer je jouw manier van denken en dus ook handelen.

Het is dus niet moeilijk om te verzinnen dat om rijk te worden je eerst je eigen gedrag zal moeten herprogrammeren naar het soort gedrag dat jou rijk maakt. Of als je een ander doel voor ogen hebt, dan geldt natuurlijk hetzelfde.

Waarom affirmaties werken

Het menselijke gedrag bestaat uit twee vormen: bewustzijn en onderbewustzijn. Om uit te kunnen leggen waarom affirmaties werken is het goed om te weten wat het verschil is tussen de twee.

Het onderbewustzijn

In je onderbewustzijn liggen allerlei gegevens opgeslagen die te maken hebben met routine, gedrag, waarden, en emotie. Dit is dus eigenlijk de autopiloot van je geest. Door bepaalde handelingen vaak te herhalen creëer je een patroon in dit onderbewustzijn die dit weer gebruikt om dagelijkse handelingen makkelijker uit te kunnen voeren. Een sprekend voorbeeld hiervan is je ademhaling. Je bent niet elke seconde bewust bezig met ademhalen. Gelukkig niet, want anders zou je helemaal gek worden…

Andere voorbeelden zijn fietsen, eten en slapen. Misschien interessanter om te weten is dat je vanuit het onderbewustzijn ook kunt reageren op bepaalde zaken. Een nare ervaring of trauma met iets of iemand zetelt ook in het onderbewustzijn en hierdoor kan het zijn dat je geen controle hebt wanneer je met datgene in aanraking komt wat deze angst veroorzaakt.

Waarom heb je hier geen controle over? Dit komt door het bewustzijn.

Affirmaties

Het bewustzijn

Het bewustzijn kun je zien als een bodyguard of wachter van het onderbewustzijn. Met het bewustzijn heb je de mogelijkheid om ideeën toe te laten of af te wijzen in tegenstelling tot het onderbewustzijn dat geen keus heeft dan alles te accepteren wat er binnenkomt. Het is dus maar goed dat je een bewustzijn hebt, want anders zou je verplicht zijn om direct te reageren op alle invloeden van buitenaf. Het heeft echter ook een nadeel. Jouw bewustzijn doet zijn werk zo goed dat wanneer er eenmaal een idee of een angst is ontstaan waar je vanaf wilt, dit bijna onmogelijk is om te verwijderen. Dit komt omdat je bewustzijn dit een stuk minder snel zal accepteren. Bovendien wordt het bewustzijn gevoed door het onderbewustzijn met de ideeën en gevoelens die zich daar genesteld hebben.

Misschien heb je weleens overwogen om een nieuwe weg in te slaan in je leven of een bepaalde keuze moeten maken en hoorde je een stemmetje in je hoofd dat jou vertelt waarom het niet lukt of waarom je zult falen. Dat komt meestal door bepaalde patronen of gewoontes die vastgeroest zitten in jouw onderbewustzijn.

Affirmaties zijn de oplossing

Door voor jezelf een constructieve zin of doel te formuleren voor wat je wilt en dit dagelijks te herhalen kun je het onderbewustzijn bereiken en herprogrammeren. Deze methode werkt zowel in positieve als negatieve zin, dus let goed op wat voor soort affirmaties je hier gebruikt! Jouw onderbewustzijn kent geen goed of slecht en accepteert alles wat je voorstelt.
Gebruik ook geen ontkenningen, beschrijf alleen wat je wilt bereiken en niet wat je niet wilt.

Een aantal manieren om jouw onderbewustzijn te programmeren zonder tussenkomst van het bewustzijn:

  • Als je schrikt dan wordt jouw bewustzijn tijdelijk uitgeschakeld en staat het volledig open voor een snelle suggestie. (Vandaar dat angst en trauma’s hier gemakkelijker kunnen ontstaan).
  • Wanneer je slaapt
  • subliminals
  • Als je iets vaak genoeg blijft herhalen voor jezelf
  • Door associatie (zoals een geur, aanraking, logo etc.)

Dit laatste wordt vaak gebruikt in reclames. Verschillende merken gebruiken associatie in combinatie met herhaling als een manier om klanten te binden aan hun merk. Dit zou al bewijs genoeg moeten zijn dat het werkt, want als dit niet het geval was, dan waren ze er allang mee opgehouden.

Nu wil je natuurlijk zelf hiermee aan de slag. De eerst genoemde manier hierboven is niet echt geschikt om zelf mee aan de slag te gaan, maar de overige punten werken prima. Zo kun je ervoor kiezen om je eigen stem op te nemen met je telefoon en dit op repeat te zetten terwijl je slaapt.

Herhaling is de sleutel tot succes

Herhaling zorgt ervoor dat je zelf gaat geloven in het idee dat je aanbrengt. Helemaal als je hierbij de emotie voelt die gepaard gaat met de suggestie die je aanbrengt. Doe dit minstens twee keer per dag en het liefst voor de spiegel. Wil je niet laten merken aan je huisgenoten wat je aan het doen bent, doe het dan zachtjes. Je kunt ook besluiten het dagelijks honderd keer op te schrijven als alternatief.

Een andere mogelijkheid is om het op een kaartje schrijven of desnoods op je hand, zodat je er iedere dag automatisch naar kijkt.
Subliminals werken ook goed. Dit zijn suggesties die je zelf inbrengt die heel snel op je beeldscherm verschijnen en weer verdwijnen. Snel genoeg dat je ze net niet kunt zien. Maar je onderbewustzijn pikt dit op.
Doe dit dagelijks en je zult zien dat je hier snel naar zult gaan handelen met resultaat!

Plaats een reactie