Een passief inkomen en cashflow

In mijn eerdere post heb ik het gehad over een passief inkomen om financiële vrijheid te kunnen bereiken. In deze post ga ik hier uitgebreider op in.
Zo ga ik dieper in op voorbeelden van een passief inkomen en zal ik met de tijd updates posten over mijn eigen ervaringen in het genereren van een passief inkomen. Of bekijk mijn pagina over hoe je vanuit huis geld kunt verdienen voor opties die je direct vanuit huis kunt doen.

Voorbeelden van een passief inkomen

Om je een beter beeld te kunnen vormen van wat een passief inkomen nu eigenlijk is volgen hier een aantal voorbeelden:

  • Inkomsten uit verhuur
  • inkomsten uit reclame en advertenties
  • toeslagen Belastingdienst
  • het verkopen van je eigen werk online zoals: foto’s, kunst, cursussen of e-books.

Deze voorbeelden licht ik nu verder toe.

Inkomsten uit verhuur

Door de verhuur van woningen ontvang je inkomsten uit huur, zonder hiervoor fysieke arbeid te verrichten. Dus valt dit onder passieve inkomsten. Belangrijk is hier om te letten op de diverse belastingregels die er gelden voor woningverhuur. Je wilt niet in een verkeerde box vallen bij het verhuren van de woning. Ik raad je dan ook aan om je te verdiepen in de fiscale regels, voordat je hier aan begint.

Passieve inkomsten uit reclame en advertenties

Hier doel ik met name op de verdiensten via het internet, zoals Google AdSense. Hierbij plaats je een stukje code op je website dat Google in staat stelt om advertenties op jouw site te plaatsen. Als iemand op een advertentie klikt, dan krijg je daar een click-vergoeding voor. Zo’n vergoeding is vaak maar heel laag, maar voor sites met veel bezoekers kan dit heel interessant zijn, omdat vele kleine bedragen snel oplopen.

Affiliate marketing

Ook affiliate marketing mag hier niet ontbreken. Met affiliate marketing heb je zelf geen product, maar verwijs je de bezoekers op jouw site of blog alleen maar door naar een bedrijf dat een product of dienst levert. Dit levert jou dan vaak een commissie op wanneer deze bezoeker ook daadwerkelijk iets aanschaft op de site van dat bedrijf. Bepaalde links op deze website zijn affiliate links. Dit kost jou als bezoeker overigens niets.

Ik heb hier wat voorbeelden van interessante affiliate programma’s die ik zelf ontdekt heb of waar ik een goede ervaring mee heb:

Je eigen affiliate webshop

passief inkomen bol.com

Een bedrijf als Bol heeft natuurlijk geen introductie meer nodig. Met het affiliate programma van Bol kun je tot 8% commissie verdienen op aankopen die gedaan worden via jouw links. Met duidelijke rapportages, overzichten, product feeds, banners, een enorm assortiment aan producten en een open API kun je deze webshop heel eenvoudig promoten. Bovendien zijn er handleidingen en instructiefilmpjes beschikbaar om het je zo makkelijk mogelijk te maken.

Heb je liever een zelfde soort programma dat internationaal beter bekend is, dan raad ik het partnerprogramma van Amazon aan.

Sluit je aan bij een affiliate netwerk

Awin logo

Awin is een affiliatenetwerk dat een samenvoeging is van Zanox, Affiliate Window en later ook affilinet. Met duizenden adverteerders en publishers van allerlei verschillende categorieën is er altijd wel wat te vinden voor jouw affiliate site. Het doel van zo’n netwerk is om adverteerders en publishers bij elkaar te brengen.

Een groot voordeel van het aanmelden bij een netwerk is dat je meerdere adverteerders tegelijk kan promoten onder één inlog. Dit is beter te managen dan wanneer je voor ieder partnerprogramma een andere inlog hebt met andere statistieken. Daarnaast zijn er altijd wel interessante programma’s met hoge commissies of goede conversies die het goed doen.

Andere voorbeelden van affiliatenetwerken zijn: Daisycon, ShareASale, Tradetracker en Tradedoubler.

Laat automatisch links genereren

Linkpizza logo

Een leuk netwerk waar ik onlangs op ben gestuit is LinkPizza. Dit programma verdient een aparte vermelding, omdat bij dit netwerk uit jouw geschreven content automatisch commerciële links worden toegevoegd. Hierdoor kun jij je focussen op het maken van content en zorgt het programma voor de plaatsing van links waarmee jij commissie kunt genereren.

Dit is zeker niet het enige netwerk dat dit doet, maar het is wel het eerste Nederlandstalige netwerk dat ik ben tegengekomen. Ik heb dit verder nog niet uitgeprobeerd, dus qua commissies kan ik nog niet zeggen of het aantrekkelijk is.

Toeslagen Belastingdienst

Misschien zul je verbaasd zijn dat ik hier de Belastingdienst als vorm van passief inkomen noem. Met name als je (nog) geen hoog inkomen hebt, dan zijn toeslagen als zorgtoeslag, huurtoeslag waarschijnlijk je belangrijkste bron van inkomsten waar je niet voor hoeft te werken. Het kan zelfs negatief uitpakken om te veel te werken! Als je kinderen hebt dan gaat hier ook kinderopvangtoeslag, kinderbijdrage en kindgebonden budget op.

De toeslagen kunnen dusdanig hoog zijn, dat sommige mensen besluiten om er een dag minder voor te gaan werken. Nu beveel ik niet aan om massaal misbruik te gaan maken van het systeem, maar als je net begint met je bedrijf is dit wel de steun in je rug die je kunt gebruiken in de opstartfase om je bedrijf te laten groeien qua inkomsten.

Let wel op dat je niet teveel aan toeslag ontvangt, anders mag je die aan het einde van het jaar weer leuk allemaal terugbetalen. Daarom is het in het begin verstandig om alle omzet die je genereert in je bedrijf te pompen, zodat je weinig tot geen winst maakt.

Je eigen werk publiceren

Als je erg creatief bent of een bepaald talent hebt, kun je je eigen werk publiceren. Hiervoor kun je natuurlijk zelf een website oprichten en proberen om hoog te ranken in de zoekresultaten, maar je kunt ook gebruik maken van bestaande kanalen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden waaruit je inspiratie kunt halen:

Ontwerp je eigen online cursussen met Teachable

Met de tools van Teachable creëer je zelf je eigen cursussen en bied je ze te koop aan. Heb je een of meerdere talenten die je wilt overdragen aan anderen en daarmee nog leuk wilt verdienen ook, dan is dit misschien de website voor jou. Daarnaast biedt deze site ook nog een interessant partnerprogramma om je bij aan te sluiten.

Verkoop je foto’s online op Shutterstock

Via Shutterstock kun je eigen gemaakte foto’s uploaden voor verkoop. Als iemand jouw foto of afbeelding downloadt, dan ontvang je hier een commissie over. Des te meer kwalitatieve foto’s je uploadt, des te hoger de kans dat deze worden gedownload en jij een commissie ontvangt. Het is een kwestie van een account aanmaken, aangeven hoe je betaald wilt worden en je kunt beginnen met het uploaden van je eigen content.

Om uitbetaald te worden moet je nog wel een belastingformulier invullen op de site. Dit is verder niet ingewikkeld, maar het proces moet wel worden doorlopen. Ook kun je alleen uitbetaald worden via Paypal, Skrill of Payoneer. Ik ben zelf niet bekend met de twee laatstgenoemde, maar aanmelden voor een Paypal account is gratis en sowieso erg handig!

Publiceer je eigen e-book

Je kunt zelf een landingspagina opzetten om je e-book te promoten, maar dit is ook mogelijk via verschillende kanalen zoals Paypro. Via Amazon zijn er ook mogelijkheden om redelijk eenvoudig je boek te kunnen publiceren. Hier heb ik verder geen ervaring mee, maar vooral wanneer je een beetje bekendheid hebt kan dit een geldmagneet zijn.

De voordelen van passieve inkomsten

  • Je stopt eenmalig werk in iets wat in principe je hele leven voor inkomsten kan zorgen
  • Je houdt meer tijd over om andere dingen te doen, zoals nog meer manieren verzinnen om inkomen te genereren
  • De meeste eerder aangehaalde voorbeelden kosten tijd in plaats van geld om op te zetten. Dit kun je dus ook doen als je geen geld kunt missen
  • Naarmate je creatiever wordt zal het steeds makkelijker worden om iets op te zetten.

Let op je cashflow

Een positieve cashflow houdt in wezen in dat er meer geld binnenkomt dan dat er uit gaat. Dus als je met passief inkomen meer inkomsten genereert dan dat je aan maandelijkse uitgaven hebt, dan ben je financieel onafhankelijk. Je hebt geen betaalde baan meer nodig om je rekeningen te betalen. Van hieruit wordt het makkelijker om te investeren in andere middelen die geld opleveren. Vanuit deze positie is geld verdienen een stuk makkelijker!

Plaats een reactie