Het pad naar financiële vrijheid

Dit is het begin.. Mijn eerste post. De eerste stap naar financiële vrijheid.
Een mooie term natuurlijk, maar wat betekent financiële vrijheid eigenlijk? Veel geld verdienen? En hoeveel is veel? En als je dan veel verdient ben je dan vrij of ben je dan zo gebonden aan je werk dat je er eigenlijk niet meer van kunt genieten?

Ik dacht altijd dat mensen die veel geld hadden workaholics waren, criminelen of de loterij hadden gewonnen. Nu heb ik geen zin om me helemaal kapot te werken, geld verdienen ten koste van anderen daar huiver ik van, en volgens mij is het hoogste bedrag dat ik ooit gewonnen heb niet meer dan 15 euro.

Het bereiken van Financiële vrijheid

Financiële inspiratie doet wonderen

Toch is er iets dat me van gedachten heeft doen veranderen. Dat begon toen ik ogenschijnlijk toevallig een boek onder ogen had gekregen van auteur en multimiljonair Robert Kiyosaki genaamd Rich Dad Poor Dad. Dit boek en zijn andere boeken hebben mij geïnspireerd om een andere weg in te slaan dan een negen tot vijf baan.

Hierin komt naar voren dat er maar zo weinig echt rijke mensen zijn, omdat niemand op school met geld leert om te gaan. Op school krijg je alleen te horen dat als je hard werkt en goede cijfers haalt dat je dan later een goed betaalde baan kunt krijgen. En laat dat nu net de instelling zijn die je niet moet hebben!

Wat heb ik dan wel nodig hoor ik je denken? Waar het kort gezegd op neerkomt is dat je financieel geschoold moet zijn en duidelijke doelen moet stellen voor jezelf. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

Werken aan en voor jezelf

Je kunt het minst snel rijk worden als je gaat werken voor een baas. Hiermee maak je het bedrijf waar je voor werkt of je baas voornamelijk rijker mee. Alle energie en aandacht die je besteed gaat in het bedrijf zitten, maar zelf bouw je niets op. Dit in tegenstelling tot je zelf een eigen bedrijf begint. Je kunt even hard werken als voor een baas, maar alle tijd en energie besteed je nu aan iets opbouwen voor jezelf. Dit is iets wat groeit en wat van jou is. Deze manier van denken maakt al het verschil van de wereld.
Om iets te bereiken moet je duidelijke doelen voor jezelf stellen. Lees meer over mijn doel.

Van een vaste baan naar een passief inkomen

Nu terug naar de vraag wat financiële vrijheid nu eigenlijk is. Volgens Robert Kiyosaki heb je dit bereikt wanneer je maandelijkse passieve inkomsten hoger zijn dan je maandelijkse uitgaven. Met een passief inkomen genereer je inkomsten zonder dat je daar direct werk voor verricht. Om een voorbeeld te noemen, als jij bij je ouders woont en per maand 100 euro aan kosten hebt, maar 200 euro aan passieve inkomsten, dan zijn je inkomsten dus hoger dan je uitgaven en heb je financiële vrijheid bereikt. Verdien je nu met je baan 1 miljoen euro per maand , maar zijn je kosten zo hoog dat het nog steeds moeilijk wordt om aan je verplichtingen te voldoen dan heb je geen financiële vrijheid bereikt, want je bent nog steeds afhankelijk van je baan.

Je kunt dus een hoop geld verdienen, maar toch arm zijn. Als je werkeloos of arbeidsongeschikt raakt, dan heb je die inkomsten niet meer en kun je de kosten niet meer betalen. In een volgende post ga ik verder in op wat passieve inkomsten zijn en wat ik tot nu toe hierover geleerd heb.

Plaats een reactie